سرگیجه شایعترین علت مراجعه به اورژانسهاو مراکز درمانی انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه |
|
اکثریت افراد جامعه سرگیجه را برای یک بار هم که شده در طول زندگی تجربه کرده اند، تجربه ای ناخوشایند که در برخی مواقع مشکلاتی را هم به دنبال خواهد داشت. دکتر مهدی اکبری متخصص حلق وگوش وبینی از دانشگاه علوم پزشکی ایران در این رابطه میگوید : سرگیجه علل متعدی دارد و می تواند به دلیل عوامل مختلف از جمله عوامل شغلی و یا محیطی باشد که تحت تاثیر آلاینده های متفاوت برشدت و ضعف آن افزوده یا کاسته شود، اما مهم آن است که سرگیجه اکثرا خوش خیم است و به خودی خود خطری ندارد، اما اگر در طولانی مدت درمان نشود، شاهد عوارض آن خواهیم بود. به عنوان مثال در برخی از افراد، چرخاندن سر، بالا رفتن از پله و رانندگی می تواند فرد را دچار سرگیجه های طولانی مدت کند که این گروه باید به پزشک گوش، حلق وبینی یا متخصص مغز واعصاب مراجعه کنند تا از عوارض ناخواسته سرگیجه، نظیر دوبینی، حالت تهوع و عدم تعادل مصون بمانند. اختلالی با عنوان سرگیجه های وضعیتی خوش خیم یا BPV وجود داردکه در آن این سرگیجه ها گذرا و کوتاه مدت هستند و با تغییر وضعیت حادث می شود، دارو خاصی ندارند و با توانبخشی تعادل باز می گردد. وجود آلاینده های فراصوتی همچون امواج موبایل و دیگر امواج الکترومغناطیسی را از دیگر علل مهم و شایع سرگیجه مردم در شهرهای بزرگ میباشد. علت ایجاد سرگیجه و رجوع مردم به درمانگاه های گوش،حلق ، بینی ، مغز واعصاب در تهران ، شیوع آلاینده های شهری است و به این دلیل درکلان شهرها شیوع سرگیجه ، احساس گیجی ومنگی وعدم تعادل بسیار شایع است. صداهای ناهنجار را از دیگر علل اصلی سرگیجه بوده و از طرفی همزمانی صدا های بلند و آلاینده های هوا از جمله مونواکسید کربن به دلیل مسمومیت زایی بالا، عامل اصلی تشدید سرگیجه در جوامع شهری محسوب می شود. در حال حاضر گاز منوکسید کربن به عنوان اصلی ترین آلاینده در جوامع شهری است که این گاز توسط وسایل نقلیه تولید می شود و 250مرتبه سریعتر از اکسیژن با هموگلبین خون ترکیب می شود. به گفته این متخصص با وجود این آلاینده در جوامع شهری پر ازدحام و پر ترافیک شاهد سردرد، سرگیجه، تنگی نفس و حالت تهوع گروهی از افراد خواهیم بود. |
|
منبع :خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران - ایرنا |
http://www.rs272.com/
http://pezeshkan.ir
http://www.sahand272.blogfa.com/
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
اورژانس سوختگی چشمEye burn
انتخاب : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
چشم یکی از مهمترین اعضای بدن برای سلامتی است که سوختگیها تهدیدی برای این عضو زیبا و نعمت الهی است.
انواع سوختگیها که میتواند چشم را مورد آزار قرار دهد، عبارتند از سوختگی به وسیله مواد شیمیایی، گرما و اشعه.
سوختگی به وسیله اسیدها و بازها
در این نوع سوختگی مراقبت فوری از چشمها بسیار مهم بوده و تنها راه معالجه موثر و فوری آن، شستوشوی کامل چشم با آب است. برای این کار بهتر است سر مصدوم را زیر شیر آب قرار داد. در صورتی که شیر آب در دسترس نباشد، میتوان سر او را در یک ظرف بزرگ آب فرو برد و از او خواست تا به سرعت پلکها را به هم بزند.
یا در حالی که کمکدهنده با دست خود چشم مصدوم را کاملا باز نگه میدارد، با ظرفی به آهستگی آب را روی چشم میریزد.
این عمل حداقل باید به مدت ?? دقیقه ادامه داشته باشد و اگر سوختگی بهوسیله مواد قلیایی باشد باید چشمها را برای مدت ?? دقیقه شستوشو داد و سپس مصدوم را به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی رساند.
اگر امکان شستوشو در وسیله نقلیه وجود دارد بهتر است این کار ادامه داشته باشد. یادآوری میشود سوختگی چشم با مواد قلیایی ممکن است به وسیله محلولهای پاککننده یا مثلا تمیزکننده فاضلاب و غیره صورت پذیرد.
اینگونه ضایعات در ابتدا سطحی به نظر میرسند ولی کمکم عمقی شده و به شکل التهاب عمیق ظاهر شده و حتی ممکن است منجر به کوری چشم شود.
در کارگاههایی که احتمال سوختگی چشمها با مواد شیمیایی وجود دارد ضروری است کارگاهها و کارخانهها دارای محلولهای شستوشوی چشم باشند.
نکته: در سوختگیهای چشم برای کاهش ضایعات ناشی از اثر اسیدها و قلیاییها هیچگاه نباید از مواد خنثیکننده مانند سرکه، جوششیرین، الکل و مانند آنها استفاده کرد.
سوختگی به وسیله گازهای تحریککننده
سوختگی چشم به وسیله گازهای تحریککننده مانند آمونیاک، کلر، اکسیدهای کلر، فلور و... بسیار اتفاق میافتد، در صورتی که مقدار این گازها زیاد باشد، ممکن است سبب بروز ضایعاتی در چشم شود. در این قبیل موارد نیز کمکهای اولیه، شستوشوی چشم با آب فراوان میباشد.
سوختگی به وسیله حرارت
وقتی صورت فردی در معرض حرارت زیاد قرار داشته باشد، چشمها در اثر انعکاس خودبهخودی بسته میشوند تا کره چشم مصون بماند، ولی پلکها در معرض خطر سوختگی قرار داشته و مجروح میشوند. چون درمان پلکهای سوخته به مراقبت ویژه احتیاج دارد، در این موارد، باید چشمها را با یک پانسمان مرطوب و تمیز پوشاند و به نزدیکترین مرکز بهداشتیدرمانی رساند.
سوختگی به وسیله نور و اشعه
در صورتی که چشمها در مقابل نور شدید قرار داشته باشند، ممکن است سلولهای حسی آن در معرض سوختگی قرار گیرند، مانند نور ساطعشده از دستگاههای مخصوص جوشکاری، در این نوع سوختگی که سلولهای خاصی در شبکیه چشم آسیب میبینند، در معاینه ظاهری، علائمی دیده نخواهد شد. اگر مصدوم در حالت استراحت باشد، چشمهای او را با گاز استریل میپوشانیم تا شدت درد کاسته شود و هر چه سریعتر او را به مرکز بهداشتیدرمانی میرسانیم.
توصیهها
وقتی فردی در حالت بیهوشی است باید چشمهای او را بسته نگه داشت زیرا خشک شدن بافت چشم در اثر فقدان ترشح اشک، ممکن است باعث ضایعات دائمی چشم و حتی باعث کوری شود، بنابراین باید با چسبهای شفاف چشمهای مصدوم را به حالت بسته درآورد بدین ترتیب جریان دائمی اشک برقرار میشود.
مصدوم ممکن است دارای چشم مصنوعی باشد که در مقابل تابش نور عکسالعمل نشان ندهد و کمکدهنده دچار اشتباه شود، در هر حال بهتر است از چشم مصنوعی مانند چشم طبیعی مراقبت شود.
احتمال دارد مصدوم دارای لنز نامرئی باشد که در جریان حادثه از چشمها خارج شده باشد، در این صورت بدون تلاش برای قرار دادن آنها در چشم مصدوم، باید لنزها را همراه مصدوم به بیمارستان فرستاد، در غیر این صورت باید از خارج کردن آنها از چشم خودداری شود زیرا ممکن است باعث تشدید ضایعات در چشم شود.
http://www.rs272.com/ http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
http://www.isem.ir
جدا شدگی شبکیه اورژانس مهم چشمdetachment of retina
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
پرده شبکیه بیشتر اکسیژن و مواد مصرفی خود را از یک لایه عروقی به نام مشیمیه (کوروئید) دریافت می کند که دور تا دور شبکیه را احاطه کرده است. هر گاه ارتباط شبکیه با مشیمیه زیرین قطع شود به دلیل کمبود اکسیژن و مواد غذایی ابتدا شبکیه کارکرد خود را از دست می دهد و فرد دچار مشکل بینایی می شود، به علاوه اگر این وضعیت طول بکشد، بافتهای شبکیه به تدریج می میرند یا اصطلاحاً دچار نکروز می شوند که یک وضعیت غیر قابل برگشت است.
به همین دلیل جدا شدگی پرده شبکیه یک اورژانس چشم پزشکی تلقی می گردد.
جدا شدگی پرده شبکیه به سه شکل اتفاق می افتد:
نوع اول که بسیار شایع تر از بقیه انواع است، بر اثر ایجاد سوراخ در شبکیه پدید می آید، به این صورت که پس از ایجاد سوراخ در شبکیه، زجاجیه (مایع داخل چشم) که حالت آبکی پیدا کرده، از راه سوراخ به پشت شبکیه نفوذ می کند و آن را از لایه های خارجی تر جدا می کند. اکثراً این سوراخ به دنبال جدا شدن مایع سفت زجاجیه از پرده شبکیه ایجاد می شود. یکی از علایم شایع در مراحل اولیه مگس پران و جرقه است.
نوع دوم که جدا شدگی کششی نام دارد، وقتی اتفاق می افتد که رشته های زجاجیه یا بافتهای غیر طبیعی از سمت داخل شبکیه را تحت کشش قرار دهند و آن را از روی بافتهای زیرین بلند کنند. این حالت بیشتر در افراد دیابتی اتفاق می افتد.
نوع سوم جدا شدگی شبکیه که چندان شایع نیست، بر اثر تراوش یا ترشح غیر طبیعی مایع در حد فاصل شبکیه و بافتهای زیرین اتفاق می افتد. این حالت معمولاً ناشی از التهاب، خونریزی یا توده های غیر طبیعی داخل چشم است و بندرت به صورت خود به خودی اتفاق می افتد.
افراد با خطر بالا برای جدا شدگی شبکیه شامل سن بالا، نزدیک بینی با شماره بالا، سابقه خانوادگی جدا شدگی شبکیه، دیابت، ضربه به چشم و بیماریهای التهابی و تومور می باشند.
علایم detachment of retina
دیدن جرقه های نور در میدان بینایی (بویژه اگر بخشی از شبکیه تحت کشش باشد، احتمال بروز این علامت بیشتر است)
دیدن اجسام شناور در جلوی چشم که ممکن است به صورت مگس پران، لکه های تاریک یا تار عنکبوت دیده شود.
تغییر شکل و کج و معوج شدن اشیا مثل وقتی که فرد از پشت یک شیشه موجدار به چیزی نگاه می کند.
احساس وجود پرده یا سایه در جلوی چشم
کاهش دید ناگهانی
باید توجه داشت که جدا شدگی پرده شبکیه باعث درد یا قرمزی چشم نمی شود و در مراحل ابتدایی هیچ تغییری در ظاهر چشم ایجاد نمی کند. بنابراین در صورت بروز هر یک از مشکلات فوق در اسرع وقت به چشم پزشک مراجعه کنید.
تشخیص detachment of retina
تشخیص توسط چشم پزشک با معاینه شبکیه انجام می شوند. برای این منظور معمولاً لازم است مردمک با قطره های مخصوص باز شود و شبکیه با یک وسیله مخصوص به نام «افتالموسکوپ» بررسی شود. پزشک در این معاینه با بررسی محل و اندازه و نوع جدا شدگی شبکیه در مورد روش درمانی مناسب تصمیم گیری می کند.
در موارد نادری که مثلاً به علت خونریزی، دیدن شبکیه با دستگاه افتالموسکوپ مقدور نباشد، سونوگرافی چشم می تواند اطلاعات مفیدی در مورد وسعت، محل و گاهی علت جدا شدگی شبکیه در اختیار پزشک قرار دهد.
درمان detachment of retina
تنها درمان مؤثر برای جدا شدگی شبکیه، جراحی است. جدا شدگی شبکیه به هیچ وجه خود به خود و یا با مصرف دارو بهبود نمی یابد و باید جراحی هرچه سریع تر انجام شود. نوع جراحی مناسب بر اساس محل، اندازه، نوع و شدت جدا شدگی شبکیه تعیین می شود.
دو اصل اساسی در درمان جدا شدگی شبکیه عبارتند از:
بستن سوراخها
نزدیک کردن شبکیه به لایه های زیرین و دیواره خارجی چشم، به طوری که شبکیه بتواند سر جای خود بچسبد.
بر این اساس روشهای درمانی مختلفی وجود دارد:
چسباندن شبکیه با استفاده از لیزر یا انجماد: در این روش دور تا دور سوراخ لیزر یا منجمد می شود تا سوراخ بسته شود. این روش فقط برای بستن سوراخ است.
چسباندن شبکیه با استفاده از گاز: برای بعضی از انواع جدا شدگی شبکیه مؤثر است.
باکل اسکلر: این روش، شایع ترین روش درمان جدا شدگی پرده شبکیه است. در این روش یک باکل ( یک اسفنج یا نوار سیلیکونی نرم) با بخیه به اسکلرا (صلبیه یا همان سفیدی چشم) دوخته می شود و مثل یک کمربند تنگ دیواره خارجی را به سمت داخل فشار می دهد و آن را به شبکیه کنده شده نزدیک می کند تا شبکیه فرصت کند در جای خود بچسبد.
در صورتی که مایع زیادی در پشت شبکیه جمع شده باشد، در حین جراحی این مایع تخلیه می شود تا شبکیه سریع تر به دیواره خارجی چشم بچسبد. به علاوه در حین عمل لبه سوراخهای شبکیه نیز با استفاده از لیزر یا قلم کرایوتراپی بسته می شود.
باکل اسکلرا به صورت دائمی در جای خود باقی می ماند و نیازی به خارج کردن ندارد ( مگر آنکه مشکل خاصی ایجاد کند). باکل از بیرون دیده نمی شود و تغییر بارزی در ظاهر چشم ایجاد نمی کند، اما به دلیل ایجاد فشار و تغییر شکل کره چشم می تواند باعث نزدیک بینی شود.
ویترکتومی: در موارد شدید، پیشرفته و عارضه دار جدا شدگی شبکیه از روشهای فوق نمی توان برای درمان استفاده کرد. روش ویترکتومی، جراح را قادر می کند که به طور مستقیم طی عمل جراحی وارد چشم شود و مایع داخل چشم (زجاجیه) را بر دارد، سوراخ شبکیه را ببندد و سپس با تزریق مواد خاصی داخل چشم سبب چسبیدن شبکیه گردد.
نتیجه جراحی detachment of retina
نتیجه جراحی چسباندن شبکیه به دو عامل مهم بستگی دارد:
طول مدت زمانی که شبکیه از جای خود کنده شده بوده است.
وضعیت مرکز بینایی (ماکولا)
ماکولا یا مرکز بینایی بخش مرکزی شبکیه است که برای دید دقیق مستقیم است. در صورتی که قبل از عمل، ماکولا از جای خود کنده نشده باشد نتیجه عمل نسبتاً خوب است، اما در صورتی که ماکولا از جای خود کنده شده باشد، بیمار پس از عمل دید ضعیفی خواهد داشت.
نتیجه بهتر موقعی حاصل می شود که عمل جراحی خیلی زود پس از اتفاق افتادن جدا شدگی شبکیه انجام شود.
همان طور که گفته شد، وضعیت دید پس از عمل به وضعیت ماکولا و مدت زمانی که شبکیه از جای خود جدا شده بوده، بستگی دارد. به طور کلی هرچه جداشدگی پرده شبکیه کوچکتر و از مرکز شبکیه دورتر باشد، نتیجه جراحی بهتر و هر جه جدا شدگی بزرگتر و به مرکز شبکیه نزدیکتر باشد، نتیجه بدتر خواهد بود.
پیشگیری detachment of retina
در صورت بروز هر گونه علامت؛ احساس وجود پرده یا سایه در جلوی چشم، دیدن جرقه های نوری، بروز مگس پران جدید و یا افزایش تعداد مگس پران (اجسام شناور در جلوی چشم)، دیدن شبکه های تور مانند در جلوی چشم، هر نوع کاهش دید ناگهانی سریعاً برای بررسی بیشتر به چشم پزشک مراجعه نمائید.
http://www.rs272.com/ http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
http://www.vista.ir
دلخراش ترین سوانح دریایى جهان
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
دلخراش ترین سوانح دریایى دهه اخیر در آبهاى نقاط مختلف جهان اعلام شد. به گزارش آسوشیتد پرس، در این لیست به عنوان نزدیک ترین حادثه دریایى به غرق شدن کشتى مسافربرى اندونزیایى در 21 دسامبر سال 2006 در دریاى جاوا که باعث کشته شدن بیش از 400نفر از سرنشینان این کشتى شد اشاره شده است. همچنین در این لیست از حادثه غرق شدن کشتى مسافرى مصرى در سوم فوریه 2006 میلادى در دریاى سرخ با 1400 مسافر و زائر که از عربستان به مقصد مصر در حرکت بود و بیش از 1000 کشته بر جاى گذاشت به عنوان یکى از دلخراش ترین تراژدى هاى دریایى سال 2006 نام برده شده است.
در حادثه دیگر که 17جولاى سال2005 میلادى به وقوع پیوست بیش از 200 نفر در پى واژگونى یک فروند کشتى در آبهاى شرق اندونزى غرق و کشته شدند. همچنین در این گزارش واژگونى یک فروند کشتى فرى در23 مى 2004 میلادى به دلیل گرفتار شدن در طوفان رودخانه Meghna در جنوب بنگلادش به عنوان حادثه تلخ دریایى این سال اعلام شده است.
کشته شدن500 مسافر براثر غرق شدن کشتى دو جداره در رودخانه Meghna در 18 جولاى سال2003 ، واژگونى یک فروند کشتى در سواحل گامبیا و مرگ 1000 نفر از مسافر و خدمه آن در 26 سپتامبر سال 2002، مرگ بیش از 500نفر در26 ماه سپتامبر سال 2002 در اثر غرق شدن یک کشتى به دلیل بارگیرى بیش از ظرفیت در سواحل Sulawesi اندونزى و کشته شدن 300 نفر از مسافران یک فروند کشتى در سواحل چین در 24 نوامبر سال 1999 از جمله دلخراش ترین سوانح دریایى منتشر شده در لیست خبرگزارى آسوشیتدپرس است.
براساس این گزارش غرق شدن کشتى اندونزیایى در دریاى جنوب چین که حامل 300 مسافر قاچاق بود دلخراش ترین حادثه دریایى سال 1999 بوده است.همچنین در این لیست غرق شدن کشتى مسافرى Lake Victoria در نزدیکى سواحل تانزانیا و کشته شدن 600مسافر آن مهم ترین حادثه دریایى سال1996و نخستین حادثه دریایى دهه اخیر گزارش شده است
http://www.rs272.com/ http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
http://rescue122.blogsky.com
تاریخچه طب اورژانس در ایران و جهان
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
طب آکادمیک اورژانس نخستین بار حدود چهل سال قبل در پاسخ به افزایش انتظارات مردمی برای دسترسی شبانه روزی به مراقبت های پزشکی کیفی و تخصصی با تاسیس اولین دوره تربیت دستیار در این رشته در دانشگاه سینسیناتی اوهایو آمریکا پا به عرصه وجود نهاد. توانایی رشته تخصصی طب اورژانس در ارتقا سطح مراقبت و افزایش رضایتمندی بیماران از یک سو و جذابیت بالینی بسیار به دلیل ماهیت پر تحرک و متنوع آن سبب شد تا در مدتی کوتاه و با جهشی عظیم به یکی از پرطرفدارترین رشته های اصلی پزشکی تبدیل شود و ضمن تثبیت جایگاه خود به عنوان دومین رشته رقابتی در امتحانات ورودی دستیاری در آمریکا ، در متجاوز از چهل کشور دیگر دنیا نیز توسعه پیدا کند. ضرورت راه اندازی این رشته در کشور ما ابتدا در سال 1375 مورد تصویب نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی کشور قرار گرفت . ابتدا در سال 1379 راه اندازی این رشته به عنوان یک برنامه راهبردی در سطح وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مطرح گردید و در پی آن دانشگاه علوم پزشکی ایران با دریافت مجوز رسمی از شورای گسترش دانشگاهها ، رسالت تربیت اولین دوره تربیت دستیاران طب اورژانس را بر عهده گرفت. اکنون پس از گذشت شش سال از آغاز این تجربه موفق وبا تاسیس مراکز جدید تربیت دستیار در دانشگاههای علوم پزشکی تهران ، شهید بهشتی و تبریز و راه اندازی قریب الوقوع دردانشگاههای علوم پزشکی اصفهان و مشهد ، پدیده نگرش تخصصی به طب اورژانس در حال تبدیل شدن به یک الگوی ملی است. بر این منوال و در آینده ، همگام با توسعه تخصص طب اورژانس در کشور باید منتظر وقوع تحولات بنیادین در نظام و کیفیت سطح مراقبت ها در اورژانس های بیمارستانی و پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث و بلایا بود.
http://www.rs272.com/
http://www.isem.ir
http://www.sahand272.blogfa.com/
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
اورژانس ورود اجسام خارجی به چشم
نوشته :دکتر احمد ترقع
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
جسم خارجی در چشم عبارت است از وجود یک تکه کوچک فلز، چوب، سنگ، شن، رنگ، یا سایر اجسام خارجی در چشم.
علایم شایع وروداجسام خارجی به چشم :
درد، تحریکپذیری، قرمزی شدید چشم
جسم خارجی معمولاً با چشم غیرمسلح قابل دیدن است. البته گاهی جسم خارجی خیلی کوچک است و در زیر پلک گیر میافتد، که در این صورت تنها با معاینه چشمپزشکی میتوان آن را دید.
احساس ساییده شدن چیزی به چشم هنگام پلک زدن
عللورود اجسام خارجی به چشم:
وجود باد
داشتن مشاغلی مثل نجاری یا سنگخردکنی که در طی آنها قطعات ریز چوب یا سایر مواد با شتاب زیاد به اطراف پخش میشوند.
عوامل افزایش دهنده خطر
هوای پر از گرد و غبار، شغل ها و فعالیت هایی نظیر نجاری، تراشکاری یا آهنگری که منجر به پخش شدن ذرات ریزی نظیر چوب به داخل هوا می شود.
پیشگیری از ورود اجسام خارجی به چشم :
اگر شغل یا تفریح مورد علاقه شما از نوعی است که احتمال آسیب به چشم وجود دارد، از وسایل محافظتکننده چشم استفاده کنید.
عواقب موردانتظار
اکثر اجسام خارجی را میتوان بهراحتی تحت بیحسی موضعی چشم در مطب پزشک یا درمانگاه اورژانس درآورد.
عوارض احتمالی
عفونت، خصوصاً اگر جسم خارجی بهطور کامل برداشته نشود.
آسیب شدیدتر و دایمی چشم در اثر نفوذ جسم خارجی به لایههای عمقیتر چشم
اصول کلی درمان ورود اجسام خارجی به چشم
از کس دیگری بخواهید شمار را به مطب پزشک یا درمانگاه اورژانس برساند. خودتان سعی نکنید رانندگی کنید.
چشم خود را نمالید.
حتیالامکان چشم خود را تا زمان معاینه بسته نگاه دارید.
طی معاینه چشم ممکن است روی چشم با یک ماده بیخطر (فلورسئین) رنگآمیزی گردد تا جسم خارجی بهتر دیده شود. بعد از رنگآمیزی، چشم با یک عدسی با درشتنمایی بالاتر تحت معاینه قرار میگیرد.
روش درآوردن جسم خارجی برحسب اندازه و محل آن در چشم تعیین میشود.
پس از درآوردن جسم خارجی، یک پوشش روی چشم گذاشته میشود تا چشم بسته بماند.
پس از 2-1 روز چشم باید مجدداً تحت معاینه قرار گیرد.
داروها
قطره چشمی حاوی آنتیبیوتیک برای پیشگیری از عفونت.
امکان دارد داروهای ضددرد تجویز شوند.
قطره چشمی بیحسکننده
فعالیت
پس از درآوردن جسم خارجی و نهایتاً برداشتن پوشش روی چشم، فعالیتهای عادی خود را تدریجاً از سرگیرید.
رژیم غذایی
رژیم خاصی توصیه نمیشود.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر در چشم شما جسم خارجی رفته است. این یک اورژانس بهشمار میرود.
اگر یکی از موارد زیر پس از درآوردن جسم خارجی رخ دهد:
ـ درد زیادتر شود و در عرض 2 روز رفع نشود.
ـ تب بهوجود آید.
ـ بینایی دچار مشکل شود.
http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
مقصر اصلی کشته شدن افراد درتصادفات رانندگی کشورمان ایران کیست شما بگوئید؟
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
امروز یعنی در تاریخ 21/12/88 در یکی از بزرگراههای اروپایی بیش از 170 اتومبیل به شدت با هم در اثر تصادف برخورد نمودند و جالبه که بدانید با وجود شدت بسیار زیادتصادف فقط 17 نفر زخمی شدند!!!!!!!!!!! در حالیکه در کشور ما اگر بااین شدت اگر فقط دو اتومبیل با هم برخورد نمایند، حداقل چند نفر کشته و چندین نفر نیز زخمی خواهند شد .عده ای در این رابطه معتقدند پلیس بخاطر داشتن ضعف مدیریتی در ارائه و کنترل دریافت گواهینامه رانندگی یا دریافت رشوه از طرف مامورین از رانندگان متخلف و یا عدم نظارت صحیح در جاده ها مقصر اصلی در بروز تصادفات رانندگی در کشورمان است .در کنار آنها تعدادی میگویند ورزات راه وترابری به خاطر ضعف در اصلاح جاده های خطرناک کشور مقصر بوده و در انجام سریع پروژه های زیر ساختی جاده ای جهت کاهش تصادفات رانندگی بعد گذشت سی سال از انقلاب قصور نموده و متهم اول میباشد .در قبال اینها ، افرادی خوش بین علت اصلی تصادفات رانندگی را به گردن رانندگان انداخته و خطای انسانی را مطرح میکنند .به موازات آن کسانی نقص فنی اتومبیلهای تولید در کشور یا افزایش عمر ناوگان عمومی و ترابری در جاده ها را عامل اصلی تصادفات مد نظر میگیرند .افراد فرصت طلب نیز برای اینکه نه سیخ بسوزه و نه کباب ،ادعا میکنند همه این موارد علت واقعی تصادفات در کشور ما میباشد!!!!!. ولی آنچه ماه عسل این تصادفات میباشد کشته شدن بیش از 30000و زخمی شدن صدها هزار ایرانی در جاده های کشورمان بوده فقط در طول یک سال بوده که متاسفانه نیز هر روز نیز به آن افزده میشود .این ارقام بسیار بیشتر از مجموع تلفات نیروهای مهاجم به کشورهای عراق ،افغانستان ،کویت .....در طی چند سال اشغال این کشورها مبیاشد .روزی نیست که شاهد از دست دادن عزیزی از خانواده خود ،دوستان ،همسایگان و...نباشیم . روزی نیست که در خیابان بگردیم و آگهی ترحیم کسی را بر اثر تصادف نبینیم .جالبه در مقام پاسخگویی ماشالله دهها سازمان و اداره و ....جوابگوی خانواده های داغدار هستند !!!!!!!!!!!!!!!ولی در مقام حل موضوع همه در حال شانه خالی کردن و ضعف بوده و تقصیر را گردن دیگری انداخته و بعد گذشت 356روز پایان سال از هم تشکر نموده و سال نویی را برای همدیگر تبریک گفته و خانواده های داغدار را به امان خداوند بزرگ ومتعال میسپارند تا باشد خداوند خود این معضل این سازمانها و ادرات عریض و تاویل حل نماید !!!!!!!!!!!.واقعا در کشور ما چه کسی یا چیزی مفصر اصلی کشته شدن نابهنگام عزیزان ایرانی میباشد؟ حال از شما خواننده عزیز مطلب فوق میپرسم مقصر واقعی تصادفات رانندگی و علل مرگ فوق العاده زیاد ناشی از تصادفات رانندگی در ایران عزیز اسلامیمان کیست یا چیست ؟
http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
تاریخچه اورژانس در جهان EMS
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
حملونقل بیماران بدحال به مراکز درمانی جهت ارائه خدمات پزشکی از مشکلات دیرباز در زندگی بشر بوده است. در افسانه های روم باستان آمده است که برای حمل بیماران از گردونههای جنگی استفاده میشده است و بدینوسیله آنان را از صحنههای نبرد دور میکردند و به درمان آنان میپرداختند. در دوران باستان مراکز درمانی بهطور مجزا و مشخص، وجود نداشتند. احتمالاً حدود 4000 سال قبل از میلاد حضرت مسیح، معابد مصر باستان علاوه بر امور مذهبی، خدمات درمانی نیز ارائه میکردند. در یونان باستان نیز معابد، محل درمان بیماران بودند. شاید اولین مراکز درمانی مستقل، در سری لانکای امروزی در سال های حدود 430 قبل از میلاد حضرت مسیح شکل گرفته باشند. پس از آن در قرن اول قبل از میلاد، رومیها نوعی بیمارستان یا مرکز درمانی برای ارائه خدمات درمانی به گلادیاتورهای زخمی در شهرها ایجاد کردند و نام Valetudinaria بر آن نهادند. با شکل گرفتن مراکز درمانی، مسأله انتقال بیماران به این مراکز نقش جدیتری به خود گرفت و اقوام مختلف روشهای مختلفی برای این مسأله برگزیدند. قبایل سرخپوست از نوعی سورتمه، مصریان از کجاوههای سوار بر شتر (pannier) و سایر ملل از روشهای دیگر برای حمل بیمار استفاده کردند.
در قرن پانزدهم میلادی پادشاه اسپانیا، شاه فردیناند و همسرش ملکه ایزابل نوعی بیمارستان سیار بنام “ambulancia” طراحی کردند که در صحنه نبرد به کمک سربازان زخمی میشتافت. در سال 1793 میلادی، دکتر دومینیک ژان لاری (Dominique-jean Larrey) پزشک ارشد سپاه ناپلئون طی جنگ فرانسه و پروس نوعی بیمارستان سیار بنام “ambulance volante” را طراحی کرد که به قصد انجام اقدامات اولیه و انتقال مجروحان به پشت خط مقدم بهکار میرفت.
همزمان با وی، بارون پرسی (Baron F.P. Percy) نوعی درشکه با قابلیت حمل تعداد زیادی مجروح از خط مقدم به نواحی امنتر طراحی کرد و نام آن را mobile emergency room گذاشت. طی جنگهای داخلی ایالات متحده با تدبیر جاناتان لترمن (Jonathan letterman) نوعی درشکه برای حمل مجروحان بهکار گرفته شد که به آنها"Rucker wagon " گفته میشد.
استفاده از اینگونه وسایل نقلیه در سال 1832 برای جابجایی بیماران در اپیدمی" وبا" در لندن نیز رواج پیدا کرد. بالاخره در سال 1865 اولین سیستم خدمات پیش بیمارستانی برپایه بیمارستان (hospital based) در سین سیناتی آمریکا طراحی شد. در سال 1869 آمبولانسهایی در نیویورک بهکار گرفته شدند که دارای برخی وسایل امدادی از جمله آتل و... و داروها (مثل مرفین) بودند. اولین آمبولانسهای موتوردار (اتومبیل) در سال 1899 در شیکاگو طراحی شدند.
طی جنگ جهانی اول خدمات پیش بیمارستانی از نظر کیفی ارتقا پیدا کرد و کمکم با اختراع بیسیم، مراکز دیسپچ در این راه به کمک امدادگران آمدند. حتی پیش از جنگ دوم جهانی، آمبولانسهای مدرن حامل پزشک بربالین بیماران حاضر می شدند و با مراکز دیسپچ برای ارائه بهتر خدمات درمانی در تماس بودند. در دهه 60 با پیشرفت دانش پزشکی بهخصوص در زمینه احیا و دفیبربلاسیون و ضرورت تسریع در ارائه این خدمات، نقش سیستم پیش بیمارستانی در این مسیر تقویت شد و جایگاه ویژهای پیدا کرد. از سال 1966 در بزرگراههای ایالات متحده طرح ارائه خدمات پیش بیمارستانی اجرا گردید. (DOT) در سال 1967 در ایرلند خدمات پیش بیمارستانی در زمینه مراقبت از بیماران قلبی بهکار گرفته شد. در سال 1972 دانشگاه سین سیناتی اولین برنامه آموزش تخصصی طب اورژانس را راهاندازی کرد. در سال 1973 قانون ملی خدمات پیش بیمارستانی و اجزای آن در ایالات متحده طراحی شد و به اجرا درآمد. طبق این قانون اجزای یک سیستم پیش بیمارستانی حداقل شامل موارد زیر باید باشد: پرسنل، سیستم آموزشی مناسب، سیستم ارتباطات و دیسپچ، حملونقل، مراکز درمانی پذیرشدهنده، واحدهای مراقبت ویژه، آژانس ایمنی عمومی، دسترسی همگانی به مراقبتها، استاندارد سازی ثبت اطلاعات، آموزش همگانی، همکاری در بحرانها، داروها و تجهیزات و.... از سال 1984 خدمات پیش بیمارستانی مجزا برای کودکان در ایالات متحده طراحی شد. (EMS-C) در کشورمان ایران نیز پس از حادثه ریزش سقف فرودگاه مهرآباد تهران در سال 1354، کمبود سیستم خدمات پیش بیمارستانی بیش از پیش احساس شد و این حادثه مقدمهای شد که مرکز اطلاعات اورژانس تهران در این سال با کمک عدهای کارشناس آمریکایی، در کشور راهاندازی شود.
http://www.rs272.com/ http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
http://www.isem.ir
غرق شدگی تراژدی دریاها
نوشته: الهام امان پور و ژاله رحیمیدانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه
ویراستارعلمی :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
غرق شدگی یکی از علل مرگ و میر بچه ها و جوانان است. عوامل زمینه ساز عبارتند از بیماری صرع، عقب ماندگی ذهنی، نداشتن اشنایی کافی با قواعد شناگری، افزایش استفاده از قایق های رو باز و تندرو بخصوص شنا در مناطق حفاظت نشده. هیچگاه فکر نکنید که کسی که زیر آب مانده (حتی برای چند دقیقه) حتما مرده است. بعضی از افراد بعد از حتی نیم ساعت که زیر آب ماندنشان در آب سرد گدشته است زنده مانده اند. این امر به این علت امکان پذیر است که در آب سرد، روند سوخت و ساز بدن کند شده و مغز می تواند با وجود فقدان اکسیژن برای مدت طولانی تری زنده بماند.
اقدامات اولیه:
در مواجه با فرد غرق شده، باید ابتدا وی را به کمک وسایلی از قبیل حلقه ی نجات، تکبه الوار یا طناب بلند از آب خارج کرد. باید این نکته را در نظر داشت که تنها زمانی فرد می تواند مستقیماً اقدام به نجات مصدوم کند که اولاً دوره آموزشی نجات غریق را گذرانده باشد. چرا که امکان غرق شدن یک ناجی فاقد صلاحیت بسیار زیاد است. وقتی که فرد غرق شده را از زیر آب بیرون می آورید شروع به تنفس دهان به دهان بنمایید و در همین حال سعی کنید که فرد غرق شده را به سمت ساحل یا خشکی ببرید. باید بلافاصله پس از خروج مصدوم بی هوش از آب ابتدا دهان وی را از گل ولای و شن پاک کرد. نباید وقت را برای خارج کردن آب از ریه ها و معده هدر داد. به وضعیت تنفسی و ضربان قلب دقت شود. در ورتی که مصدوم تنفس و ضربن قلب نداشت به سرعت عملیات احیای قلبی - ریوی - CPR را شروع می کنیم. مجدداً تاکید می شود نباید وقت را برای خارج کردن آب از ریه ها تلف کرد. چرا که با دادن تنفس مصنوعی قوی و مناسب تمام آب از ریه ها جذب بدن می شود. دراوایل تنفس مصنوعی قدری مشکل است ولی با جذب آب به بدن تنفس دادن راحت می شود. اگر طی عملیات احیاء فرد مصدوم استفراغ کرد فوراً او را به پهلو، وضعیت بهبودی (ریکاوری) برگردانده تا مواد آسپیره شده وارد ریه ها نشود. گاه ممکن است طی تنفس مصنوعی مقداری هوا وارد معده شود که خطر استفراغ دارد در چنین مواردی فرد مصدوم را به شکم خوابانیده و دست های خود را به صورت ضربدر حلقه نماید و اندکی بالا بکشد تا هوا و آب از معده اش خارج شود. باید توجه داشت این عمل تنها در مواردی که اشکال تنفسی وجود دارد انجام شود.
نکته: در فردی که به داخل آبهای کم عمق شیرجه رفته و با سر به زمین برخورد کرده خطر قطع نخاع گردنی و فلج اندامها وجود دارد. در مواجه با چنین مواردی هنگام جا بجایی و عمل احیا، باید بسیار احتیاط نمود و سعی کرد تا کوچکترین حرکتی به سر و گردن وی وارد نشود. همچنین در صورت نیاز به عملیات احیای قلبی ریوی باید از مانور فشار به فک استفاده کرد تا از آسیب به نخاع و ستون فقرات جلوگیری شود.
نکته بسیار مهم: کلیه افراد غرق شده پس از نجات و اقدامات اولیه حتی اگر کاملا هوشیار باشند باید به سرعت به بیمارستان منتقل شوند. چرا که آب جذب شده می تواند عوارض خطرناک و کشنده ای برای فرد داشته باشد.
اولویت در مراقبت: تعیین اینکه آیا فرد در معرض حطر قابل توجه آسیب زدن به خود یا دیگران است اولویت بالایی دارد. حتی اگر فرد تهدیدی برای خودش یا دیگران نیست، رفتار عجیب و غریب او برای دیگران آزار دهنده و برای خود بیمار باعث شرمساری است؛ هم بدلایل امنیتی و هم حفظ راز بیمار اولویت وضعیت بیمار دجار اختلالات رفتاری باید به سرعت تعیین و در محیط امنی برای درمان بستری شده و تحت نظارت دقیق قرار گیرد. بدلایل امنیتی باید فرد، لباس و متعلقات وی از نظر وجود سلاح، دارو و یا سایر اشیاء که ممکن است خطرناک باشند کنترل شوند. مددجو باید تحت یک بررسی دقیق و کامل قرار بگیرد و سپس اقدامات درمانی مناسب صورت بگیرد.
تدابیر درمانی:
1- ایجاد محیط امن برای بیمار حهت جلوگیری از آسیب به خود و دیگران. 2- محیط باید ساکت و آرام باشد. 3- تشنج زدایی از رفتار بالقوه خشن فرد. 4- بستری کردن در بیمارستان در صورت لزوم. 5- تجویز دارو های آرام بخش توسط پزشک در صورت لزوم.
http://www.sahand272.blogfa.com/
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
آسیبهای بدنی ناشی از ورزش
انتخاب : دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
http://www.rs272.com/
http://www.sportmed.ir
http://www.sahand272.blogfa.com/
http://www.rs272.parsiblog.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI