تاریخچه اورژانس پیش بیمارستانی واهداف آن در ایران
115
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
dr.rahmat.sokhani@gmail.com
سابقه اورژانس پیش بیمارستانی ( مرکز اورژانس 115) در ایران به سال 1354 بر می گرددکه متعاقب فروریزی سقف فرودگاه مهرآباد و کشته و زخمی شدن عده ای ، وزارت بهداری وقت تصمیم به راه اندازی سیستمی گرفت که در مواقع اضطراری پاسخگوی نیازهای فوریت پزشکی مردم باشد. بر این اساس مرکز اورژانس تهران طراحی و راه اندازی گردید و پس از آن و به تدریج مراکز اورژانس درسایر استانهای کشور راه اندازی شد. مرکز اورژانس و پرسنل آن در اوایل انقلاب ، فعالانه در امر انتقال و درمان مجروحین انقلاب شرکت داشته و در طول دفاع مقدس نیز خدمات بسیار ارزشمندی را به رزمندگان و ایثارگران ارائه نموده است. همچنین اولین ستاد تخلیه مجروحین در فرودگاههای کشور نیز در همان زمان راه اندازی گردید و در این راه شهدا و جانبازان گرانقدری را نیز تقدیم انقلاب نموده و بسیاری از امکانات خود از جمله آمبولانس و تجهیزات خود را از دست داد.پس از رفع شرایط جنگی و افزایش جمعیت شهرها ، اورژانس امکانات و تجهیزات خودرا معطوف به ارائه خدمات فوریتهای پزشکی به صورت کاملا رایگان به مردم و نیازمندان نمود و در جهت گسترش ارائه خدمات فوریتهای پزشکی در سراسر کشور گام برداشت.اورژانس پیش بیمارستانی در حال حاضر با 2190 پایگاه 21 بالگرد اورژانس و 2 اورژانس دریایی در حال خدمت رسانی به مردم شریف می باشد.
رسالت اداره اورژانس پیش بیمارستانی
اورژانس پیش بیمارستانی که زیر مجموعه مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی می باشد مسوولیت سیاستگذاری، برنامه ریزی، سازماندهی، نظارت و هماهنگی جهت احداث و راه اندازی پایگاههای اورژانس پیش بیمارستانی در کل کشور را به عهده دارد.
اهداف کلی اورژانس پیش بیمارستانی
اهداف کمی اورژانس پیش بیمارستانی
برنامه های اداره اورژانس پیش بیمارستانی شامل :
بازدید از پایگاهها
جهت پایش و ارزشیابی مراکز مدیریت حوادث کشور در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی بر اساس دستورالعمل ها و استانداردهای ابلاغ شده , چک لیست ارزشیابی از مراکز شامل پایگاه ارتباطات و ستاد اورژانس پیش بیمارستانی تدوین شده است و در همین راستا 14 گروه بازرسی در سطح ستاد اورژانس کشور تشکیل و مقرر گردیده که بازدیدهای پایگاهها را از قطب تهران شروع گردد و اطلاعات سامانه سیناسا راستی آزمایی گردد و در فاز بعدی گروههایی در قطبهای کشور تعیین خواهد شدتا با نظارت نماینده ای از مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور اطلاعات درج شده در سیناسا را ارزیابی نمایند و طبق چک لیست ارزشیابی مراکز و پایگاههای 115 کل کشور را انجام دهند.
شرح خدمات پیش بیمارستانی
در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی با توجه به انجام خدمات حیات بخش و متنوع به بیماران نیازمند با تشکیل کمیته ویژه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در قالب 148 خدمت معرفی شد و به مراکز سراسر کشور ارسال شد تا برای نمونه خدمات ارائه شده در سه ماهه اول سال 95 را جهت ارزیابی به این مرکز ارسال نمایند . ضمنا کارگروه ویژه ای در شهر مشهد تشکیل گردید تا با تدوین برنامه علمی , راهبرد مناسب جهت ارزیابی خدمات پیش بیمارستانی به ستاد اورژانس کشور ارائه نماید . با تکمیل این پروژه , ارزش خدمات انجام شده و تناسب آن با بودجه ای اختصاص داده شده و میزان بهره وری سیستم EMS مشخص خواهد شد.
اورژانس هوایی
اورژانس هوایی در سال 1379 در اورژانس تهران راه اندازی گردید و در آن سال با انجام 207 مأموریت 317 مصدوم (بیمار) را منتقل نمود. از سال 1379 تعداد پایگاه های اورژانس هوایی به تدریج افزایش یافت بطوریکه تا تیرماه 1393، در 5 استان کشور در شهرهای تهران، شاهرود، زاهدان، شیراز و مازندران اورژانس هوایی فعال بود.پس از اجرای طرح تحول سلامت، در مردادماه 1393، اورژانس هوایی، بعنوان تنها بسته خدمتی طرح تحول سلامت در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی مطرح گردید و تعداد پایگاه های اورژانس هوایی به 15 پایگاه در شهرهای تهران، شاهرود، زاهدان، شیراز، مازندران، قم، مشهد، کرمان، کرمانشاه، اصفهان، اهواز، قزوین و البرز، همدان، تبریز و خرم آباد افزایش یافت و تا پایان سال 94 به 21 پایگاه هوایی در شهرهای بیرجند، بوشهر، دزفول، سبزوار، بندرعباس و اردبیل افزایش یافت.قابل ذکر است در شش ماهه اول سال 95 با انجام 1125 سورتی پرواز، 1802 بیمار به مراکز درمانی منتقل شده است و همچنین از ابتدای طرح تحول (مرداد 93) تا پایان شهریور ماه 95 ، با انجام 3330 سورتی پرواز، 5312 بیمار به مراکز درمانی منتقل شده است.
عملکرد هوایی { از ابتدای طرح تحول (مرداد 93) تا پایان شهریور ماه 95 } |
||
|
6 ماهه اول 95 |
از ابتدای طرح تحول (مرداد93) تا 6 ماهه اول 95 |
تعداد پرواز انجام شده |
1125 |
3330 |
تعداد بیماران منتقل شده |
1802 |
5312 |
در حال حاضر، 58% کشور در ساعت روشنایی روز توسط پایگاه های اورژانس هوایی موجود پوشش داده می شوند که جهت تکمیل پوشش خدمات اورژانس هوایی، 32 نقطه دیگر رایزنی گردید
منبع :
http://115.lums.ac.ir